Bu sitedeki tüm haberler AI tarafından derlenip oluşturulmuştur

Güncel

CHP’nin Kurultay Davasında Mahkeme Katılma Taleplerini Kabul Etti

2025-06-30 07:09:15 | Güncel

CHP’nin 38. Olağan Kurultayı’nda Özgür Özel’in genel başkan seçilmesinin ardından, bazı delegeler ve Lütfü Savaş usulsüzlük iddiasıyla dava açtı. Dava kapsamında kurultayın iptali, Özel’in görevine son verilmesi ve Kılıçdaroğlu’nun yeniden göreve iadesi talep edildi. Özgür Özel’in 6 Nisan’da düzenlediği olağanüstü kurultay da davaya eklendi. “Mutlak butlan” ifadesi resmi kayıtlara girdi. Mahkeme süreci devam ederken, Parti Meclisi ve Yüksek Disiplin Kurulu üyeleri müdahillik talebinde bulundu. Kılıçdaroğlu, partinin kayyuma teslim edilemeyeceğini vurgularken, Özgür Özel de “CHP dimdik ayakta” mesajı verdi.

Bugün görülen 38. Olağan Kurultayı’nın iptali istemiyle açılan davada “mutlak butlan” kararı, kayyum atanması, davanın ertelenmesi veya istemin reddedilmesi ihtimalleri var. CHP’nin 38. Olağan Kurultayı ile 21. Olağanüstü Kurultayı’nın iptaline ilişkin dava süreci, bugün Ankara 42. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülmeye başlandı.

Eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Lütfü Savaş, duruşma salonuna gelmedi. Davacı Lütfü Savaş’ın avukatı, kurultayın iptalini ve Özgür Özel yönteminin tedbiren görevlerinden uzaklaştırılmasını talep etti. CHP’nin avukatı ise mahkemenin karar verme yetkisinin olmadığını savundu.

Mahkeme, CHP Parti Meclisi ve Yüksek Disiplin Kurulu üyelerinin duruşma öncesinde verdiği müdahale taleplerini kabul etti. İki dava da Ankara 42. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde birleştirildi.

Mutlak butlan kavramının tartışılmasının asıl nedeni, iptal kararı verilmesi halinde Kılıçdaroğlu ve Parti Meclisinin otomatik biçimde yönetime dönmeleri, Özel ve mevcut PM’nin ise görevini kaybedecek olması. Hukukçular bu konuda farklı görüşler sunuyor.

Ceza davasının hukuk davasındaki yargılamayı etkilemese de mahkemenin ceza davasına işaret ederek bekleme kararı alabileceği belirtiliyor. CHP yönetimi, mahkemenin mutlak butlan kararı veremeyeceği ve davayı reddedeceği görüşünde. Ancak böyle bir karar çıkması durumunda da temyiz aşamalarının beklenmek zorunda olduğu savunuluyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir